Del 2: Återvinn! Få så gott som nytt garn av gammalt

atervinn-garn

Detta är den andra posten av tre om hur du kan hitta billigt garn, återanvända garn och hålla ohyra borta. Serien är skriven av Anna Lundevall som har hemsidan http://www.billigt-garn.net/

I förra inlägget avslöjade jag mina favoritställen för att få tag i billigt garn, och att mitt absoluta toppställe är andras garderober. I det här inlägget får du reda på hur du förvandlar begagnade stickade tröjor och annat till lyxigt och pysselvänligt garn.

”I ett hem kommer du ju förr eller senare att finnas en del stickade varor, som antingen äro halvnötta eller hopplösa i fasonen, varför de komma att bli liggande. Det är emellertid bättre att ta upp och repa upp dessa stickningar och då endast för egen del ta vara på det, som ej är alltför slitet.”

Ur Handbok i stickning av Barbro Wahlund-Lundquister, 1946.

Så är det. Din farfars far och min mormor gjorde det, istället för att klaga på dyra garn: virkade eller stickade nytt av gamla stickade plagg.

Och det var den garnuppfostran jag fick. Varför använda ”köpegarn” när garderoben är full av plagg som kan bli garn på nytt? Alltså inte krusigt upprepsgarn, utan slätt och fint garn, precis som mormor lärde mig.

Eller inte exakt. På den gamla tiden använde de mest ylle, till och med när de stickade baddräkter. Jag återvinner nästan allt: bomull, silke, alpacka, blandgarner, ”soft shetland”, bandgarner, bisarra akryl/ramie-mixar, mikrofibrer, polyester-testar med paljetter …

Och jag återvinner inte bara egna stickningar som är ”hopplösa i fasonen” och som nött sönder mitt samvete. Nej, jag köper gamla ratade, kommersiellt stickade plagg i secondhandbutiker och på loppisar.

Även om garnkvaliteterna har utvecklats rejält – textilindustrin har inte silkesvantarna på – gäller i huvudsak samma tricks som förr. Som det står i Handbok i stickning från 1946: ”Det upprepade garnet ska man inte … nysta i stenhårda nystan för att garnet skall rätta till sig.” Istället ska man ”göra små härvor av garnet… Då man är färdig med upprepningen, tvättar man härvorna.”

Japp, det är hemligheten bakom pysselvänligt, återvunnet garn: tvätten.

Men inte hela hemligheten. Om jag ska sammanfatta över 30 års garnåtervinnarerfarenhet i sju steg lyder de som följer.

1. Hitta något lämpligt att slakta.

Leta efter begagnade, stickade plagg som är busbilliga (= ingen vill ha dem i nuvarande form) eller gratis. De ska vara i material och färger du gillar, och helst inte vara för noppiga och trasiga. De ska också vara stickade i hela stycken, det vill säga inte ha klippta och overlockade sömmar. I sådana fall står du där med en bunt korta stumpar istället för stora härliga nystan.

Rena naturmaterial är enklast att återvinna, särskilt ull. Men när du stickar till andra, tänk på att materialet ska vara lättskött också för mottagaren, alltså helst gå att tvätta i maskin. Spana in tvättlappen (på kommersiellt stickade plagg).

Undvik rena syntetgarn, som är knepiga att släta ut. Blandgarn, som de bland modeföretagen så populära 50-50-blandningarna av bomull och akryl, fungerar däremot utmärkt.

2. Sprätta försiktigt

Ju finare du lyckas sprätta upp sömmarna, desto mer användbart garn får du ut. Den enklaste sömmen att ta itu med är den som ser ut att vara smygmaskvirkad. Ett snipp, ett ritsch, och hela sömmen är borta!

3.Nysta upp plagget baklänges

Försök hitta slutet på plagget och nysta upp garnet löst och försiktigt. Ibland är garnet så lätthanterligt att du kan skippa hela nyst-fasen, men det är något ljuvligt med att gosa med garnen på detta sätt. Du hinner också upptäcka knutar och småhål i plagget. Men du, gör inte för stora nystan. Stora nystan blir till otympliga härvor, och det vill du inte ha.

4. Härva garnet eller linda det

Garn i 100 % naturmaterial mår bäst av att härvas, utom möjligtvis lin. Knyt runt härvorna på en tre, fyra ställen, så att de inte trasslar till sig i tvätten. Garn med mer än hälften syntet- eller konstfibrer (viskos/rayon) blir bättre av att lindas runt ett lagom fast och vattentåligt föremål. Jag lindar det runt små plastbackar med en massa hål i – garnet mår nämligen prima vara av att luftas.

5. Tvätta eller ånga härvorna eller det lindade garnet

Det lindade garnet kan du bara dunka ned i tvättkärlet. Jag tvättar allt garn i badkaret eller handfatet, men vissa fibrer – framför allt ull – kan lika gärna ångas med ångstrykjärn eller över kastrull med kokande vatten. Vid tvätten är det bäst att behandla allt material som om det vore ull: ljummet vatten, milt tvättmedel, samma temperatur på sköljvattnet. Nu kommer du se det magiska: det tidigare så krusiga garnet slätar ut sig.

6. Torka garnet

Hetsa inte torkningen, utan låt garnet självtorka i rumstemperatur. Härvor kan du först krama ur försiktigt i en frottéhandduk. Om garnet i härvorna fortfarande är lätt vågigt kan du hänga en liten, liten tyngd i det, som en galge. Du ska inte sträcka garnet, bara ge det lite extra pli, ungefär som vid våtspänning eller blockning. Och som Handbok i stickning säger: ”Vänd och ruska på [härvorna] litet då och då. På så sätt kunna de återvinna en hel del av sin gamla porositet.”

7. Nysta om och njut

När garnet är torrt och slätt är det bara att nysta om det igen. Och sticka nytt av det.

Är det allt? Nästan. Om du tänker dra hem en massa begagnade plagg finns det vissa säkerhetsrisker som ullälskare måste tänka på. Ja, jag pratar mal och pälsängrar. I nästa inlägg berättar jag om mina bästa knep för att hålla krypen borta.

-Anna

Del 1 i serien om var man hittar billigt garn

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.